Droneja lennättävien ammattilaisten tiedot löytyvät Trafin nettisivuilta

Ilmailu - 07.12.2016

Trafin RPAS-tietokannasta on helppo hakea oikea toimija oikeaan tehtävään, sillä hakukriteerinä voi käyttää esimerkkisi paikkakuntaa tai tehtävää, johon miehittämättömän ilma-aluksen toimijaa tarvitaan.

”Tietopalvelu on tarkoitettu auttamaan yhteyden löytämisessä monenlaisten palvelujen tarjoajien ja niitä tarvitsevien asiakkaiden välille. Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat muun muassa päästö-, säteily- ja kenttämittaukset, maa- ja metsätalouteen liittyvät työt, kartoituskuvaukset, valvonta- ja etsintätehtävät ja monet muut”, tarkentaa erityisasiantuntija Jorma Kivinen Trafista.

Kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttäjän on ilmoitettava toiminnastaan Trafille ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitusvelvollisuus ei koske lennokkiharrastajia. Tähän mennessä lähes 1 000 toimijaa on ilmoittanut käyttävänsä kauko-ohjattuja ilma-aluksia lentotyöhön.  Joillakin toimijoilla on lentotyökäytössä useampia droneja, joten yhteensä Suomessa on ammattikäytössä jo yli 1300 ilma-alusta.

Trafin RPAS-hakupalvelusta löytyvät ne Trafille ilmoituksen tehneet toimijat, jotka ovat ilmoituksen yhteydessä antaneet luvan julkaista tietonsa Trafin verkkopalvelussa. Näitä on kaupallisista toimijoista noin kaksi kolmasosaa. ”Kehitämme tietopalvelua saamamme palautteen ja kertyvien kokemusten perusteella”, Jorma Kivinen lupaa.


Lisätietoja:
erityisasiantuntija Jorma Kivinen, jorma.kivinen@trafi.fi, p. 029 5346 056
ylitarkastaja Tomi Salmenpää, tomi.salmenpaa@trafi.fi, p. 029 5347 038