Trafi tarjoaa tietoa hyödynnettäväksi

Liikenteen tieto - 13.06.2017

Trafi lisää asiakkaidensa mahdollisuuksia hyödyntää Trafin rekisteritietoja liiketoiminnassa ja päätöksenteossa. Tavoitteena on tuotteistaa rekisteritiedot luovutettaviksi tietokokonaisuuksiksi, joita voimme jakaa erilaisissa palvelukonsepteissa. Uusissa palveluissa korostuvat tiedon koneluettavuus ja tiedon saatavuus.

Ensimmäiseksi tulemme tarjoamaan vesikulkuneuvojen tietoja, jotka tulevat tuotteina saataville osaksi asiointipalveluamme. ”On ymmärretty, että mahdollisimman helppokäyttöisillä tietotuotteilla voidaan saada lisäarvoa liiketoiminnalle ja etuja päätöksentekoon. Itse tiedosta on tullut hyödyke, jolla mahdollistetaan liiketoimintaa”, kertoo kehityspäällikkö Hannu Parkkisenniemi.

Trafin tietoja luovutetaan jo nyt kymmeniä miljoonia kertoja vuodessa. Nyt tavoitteena on laajentaa tällaisen tiedon saatavuutta. ”Viranomaisille kertyy valtavia tietomassoja. Siksi viranomaisilla on myös vastuu pyrkiä saattamaan tätä tietoa näkyville ja käytettäväksi”, Parkkisenniemi sanoo.

Trafin tietokannoissa on huomattava määrä henkilötiedoiksi luokiteltavia tietoja. ”Viranomaistiedon erityisluonne on henkilöihin liitettävä tieto, joka tulee suojata riittävän hyvin, mutta niin, ettei tiedon käytettävyys katoa.”

Parkkisenniemi muistuttaa, että osa viranomaisten tietojärjestelmistä on rakennettu aikana, jolloin tiedon jakelu ei ole ollut ensisijaisena tavoitteena. Vanhoista tietokannoista on tuotava tieto uusiin avoimempiin järjestelmiin ja läpinäkyväksi osaksi palvelujen tuottamista.

”Työtä tehdään ketterästi, kokeilun kautta. Ensimmäisissä palveluissa voi olla puutteellisuuksia, mutta ei pidä kuitenkaan pelätä yrittää”, Parkkisenniemi toteaa.

 

Lue myös Trafi talks -blogi: Tiedosta palveluja askel kerrallaan


Lisätietoja:
kehityspäällikkö Hannu Parkkisenniemi, p. 029 5347 206, hannu.parkkisenniemi (at) trafi.fi