Suomalaiset ovat veneilykansaa

Merenkulku - 26.04.2017

Suomi on yksi maailman venetiheimpiä maita yli miljoonalla veneellään. Trafin tuoreen tutkimuksen mukaan yleisin venetyyppi Suomessa on alle 20 hv:n perämoottorivene ja keskimäärin liki kaksikymmentä vuotta vanha. Yli puolet kaikesta veneilystä tapahtuukin sisävesillä.

Veneilyn määrä sekä sen taloudelliset ja ympäristövaikutukset Suomessa -tutkimuksen mukaan veneilijät ovat kokenutta porukkaa. Yli 20 vuoden veneilykokemus on 69 %:lla veneilijöistä, ja 40 %:lla on jokin veneilytutkinto. Veneilyturvallisuus onkin parantunut viime vuosina, sillä kuolemaan johtaneet vesikulkuneuvo-onnettomuudet ovat vähentyneet.

”Veneilyturvallisuuden näkökulmasta on hienoa, että veneilijät ovat näin kokenutta ja kouluttautunutta porukkaa”, kehuu erityisasiantuntija Kimmo Patrakka.

Suomalaisten veneilyyn käyttämä aika on hieman vähentynyt viime vuosina. Tutkimuksen mukaan vähentymisen taustalla voi olla monia syitä, esimerkiksi veneilylle vaihtoehtoisten vapaa-ajan aktiviteettien lisääntyminen ja polttoaineiden hinnan kallistuminen.

Veneillä tehdään useimmin lyhyitä päiväretkiä sekä mökkimatkoja. Joka kymmenes veneilijä tekee myös usean päivän tai viikon mittaisia matkoja.

Veneilyllä on myös taloudellista merkitystä

Veneilyn taloudellisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan veneilyyn liittyvien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2015 Suomessa 627 miljoonaa euroa. Veneilyn tuottamat merkittävimmät suorat rahavirrat elinkeinoelämällä koostuvat veneiden valmistuksesta, venekaupasta sekä veneilyyn liittyvästä ylläpitotoiminnasta.

Viime vuonna veneilijät käyttivät mm. vesikulkuneuvojen ylläpitoon noin 301 milj. euroa. Yhtä venettä kohti veneen ylläpitoon ja polttoaineeseen kuluu yhteensä noin tuhat euroa vuodessa.


Lisätietoja:
erityisasiantuntija Kimmo Patrakka, kimmo.patrakka@trafi.fi

Tutustu tutkimukseen:
Veneilyn määrä sekä sen taloudelliset ja ympäristövaikutukset Suomessa