Vesikulkuneuvojen tietotuotteet -palvelusta voin tilata ajantasaista tietoa vesikulkuneuvoista

Liikenteen tieto - Merenkulku - 05.11.2018

Trafi on julkaissut sähköisessä asiointipalvelussa Vesikulkuneuvojen tietotuotteet -palvelun, josta on saatavilla kaikki vesikulkuneuvoista ylläpidettävät tiedot tietotuotteina. Ladattavien siirtotiedostojen rakenne on vakioitu ja yksiselitteinen, eli tietoja on helppo käyttää moniin eri käyttötarkoituksiin.

Vesikulkuneuvojen tietotuotteet -palvelusta voidaan tilata ajantasaista tietoa vesikulkuneuvoista. Vesikulkuneuvon sijaintitiedot ja Vesikulkuneuvon tekniset tiedot -tietotuotteet ovat avointa dataa ja ladattavissa maksutta ilman tunnistautumista. Muut tietotuotteet edellyttävät tunnistautumisen, käyttötarkoituksen ilmoittamisen, käyttöehtojen hyväksymisen ja ovat maksullisia. Trafi myöntää tietoluvan tietojen hyödyntämistä varten.

Tiedot on julkaistu  ladattavaksi ei-kaupallisissa XML- ja json -formaateissa. Jatkossa tietojen ohjelmallista hyödynnettävyyttä ei rajoiteta muokkaamalla tai jalostamalla aineistoja manuaalisesti esim. kaupallisiin formaatteihin kuten excel-tiedostoiksi.  Manuaalisia ja räätälöityjä vesikulkuneuvoaineistoja ei enää toimiteta.

Helppo käyttöliittymä ohjaa tilauksen tekemisessä

Palvelun käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja ohjaa tietosisällön ja tietotuotteiden valinnassa sekä varsinaisen tilauksen tekemisessä. Tietotuotekatalogilla on selkeästi näkyvillä saatavilla olevat tietotuotteet, niiden sisällöt ja sallitut käyttötarkoitukset sekä käyttöehdot. Käyttöliittymällä voidaan valita myös haluttu tietotuotteiden formaatti.

Tilaukselle voidaan valita useampi tietotuote. Samalle tilaukselle on mahdollista valita sekä maksullisia että avoimen datan tietotuotteita. Tilauksessa valitut eri tietotuotteet muodostavat yhden siirtotiedoston, joka sisältää yksittäisille vesikulkuneuvoille tilauksessa valittujen tietotuotteiden tietosisällöt asiakkaan tekemien rajauksien mukaisesti. Jos tietotuotteet tilataan erillisillä tilauksilla, ei eri tilauksien tietotuotteita voida yhdistää.

Tällä hetkellä palvelu mahdollistaa tietojen hyödyntämisen omassa tai oman organisaation toiminnassa. Palvelun seuraavat julkaistavat versiot mahdollistavat tietojen käyttämisen palveluiden tarjoamisessa kuluttajille tai yrityksille sekä päivittävien tietojen tilaamisen.


Pyydä lisätietoja ja opastusta osoitteesta tietojenluovutus(at)trafi.fi

Vesikulkuneuvojen tietotuotteet -palveluun kirjaudutaan Trafin verkkosivujen Oma asioinnissa.  Tietotuotteiden kuvauksiin ja tilaamiseen pääsee kohdasta ”Vesikulkuneuvojen tietotuotteet – Beta”.