Uusien energiatehokkaiden vetureiden käyttöönotto monivuotisen yhteistyön tulos

Rautatiet - 13.06.2017

VR:n uudella Vectron-veturimalliin perustuvalla Sr3-veturilla on Trafin myöntämä käyttöönottolupa, joka mahdollistaa kaupallisen liikenteen. Suomen rautatieliikenteeseen uusia Sr3-vetureita on tulossa 80 kappaletta vuoteen 2026 mennessä.

Trafin osalta työ veturin parissa alkoi noin kolme vuotta sitten. Trafi on ollut mukana mm. vetureiden testaamisessa, hyväksyntäprosessissa ja rekisteröinnissä. ”Veturien hyväksyminen on ollut tiivistä yhteistyötä VR:n ja Siemensin kanssa. Hallinnollisen puolen lisäksi Trafi on jalkautunut kentälle, ohjaamossa on vietetty kymmeniä tunteja”, kertoo Trafin puolelta mukana ollut tarkastaja Hannu Timperi.

Soveltuu pohjoisen oloihin – veturia voi liikutella myös kauko-ohjatusti

Veturissa on lukuisia pohjoisen olosuhteita varten tehtyjä muutoksia. Veturin jarruletkut sekä pohjan antennit ja anturit on suojattu lumelta ja jäältä, ja veturi toimii jopa 41 asteen pakkasessa. Myös keulan esteenraivaajaa on vahvistettu.

Uudessa Sr3-veturissa on myös kaksi dieselmoottoria, joiden avulla veturi voi vetää vaunuja lyhyitä matkoja sähköistämättömillä sivuraiteilla ja ratapihoilla. Veturissa on lisäksi radio-ohjauslaitteisto, joka mahdollistaa veturin liikuttamisen veturin ulkopuolelta.

Veturin uudet erityispiirteet toivat oman lisänsä testaus- ja hyväksyntäprosessiin. ”Hyvin laaja joukko erilaisia vaativia testejä tehtiin, jotka perustuivat yhteentoimivuuden teknisiin vaatimuksiin sekä kansallisiin ja VR:n omiin vaatimuksiin”, Timperi kuvailee.

 

Lisätietoja:
tarkastaja Hannu Timperi, p. 029 5345 595, hannu.timperi(at)trafi.fi

VR:n tiedote: Uudet Vectron-veturit tositoimiin