Sähkökäyttöiselle linja-autolle on myönnetty tyyppihyväksyntä

Tieliikenne - 05.02.2018

Trafi on myöntänyt sähkökäyttöisen kaupunkibussin EY-tyyppihyväksynnän. Sähkölinja-auton valmistaja on Linkker Oy Lahdessa.

Projekti aloitettiin Trafin kanssa vuonna 2015 ja sen läpivienti on vaatinut uuden opettelua monelta osapuolelta. Kansainvälisestikin merkittävään sähkölinja-auton tyyppihyväksyntään ei ollut projektin alkaessa tutkimuslaitosvalmiuksia Suomessa. Vaikka Trafi aluksi suosittelikin tutkimuslaitoksien ja linja-autojen tyyppihyväksyntärutiinin puuttuessa hyväksynnän hakemista suurilta Euroopan tyyppihyväksyntämailta, totesi Linkker parhaaksi hakea hyväksynnän kuitenkin Suomesta. Linkker valitsi Testmill Oy:n kokoamaan ajoneuvon dokumentaation ja tekemään suuren osan mittauksista.  

Suomesta hakeminen edellytti tutkimuslaitosten pätevyysalueiden laajentamista. ”Pätevyysalueiden laajentaminen ei käy käden käänteessä vaan vaatii varsinaisen testausvalmiuden muodostamisen lisäksi FINASin tekemän akkreditoinnin ja Trafin nimeämisen”, kertoo ylitarkastaja Henri Takkinen Trafista.

Pätevyysalueitaan laajensivat Testmill Oy:n lisäksi VTT Expert Services Oy mm. linja-auton sisäturvallisuusvaatimusten osalta ja Test World Oy mm. melumittausten osalta. Testausosuuden hankalimmiksi kohteiksi osoittautuivat ajoneuvon sähköturvallisuus ja EMC, sillä Suomessa ei ole EMC-testaukseen linja-autolle soveltuvaa testauskammiota eikä sähköturvallisuuteen nimettyä tutkimuslaitosta. ”Trafin kontaktien kautta saatiin sähköturvallisuuden osalta avuksi TÜV Süd Auto Service GmbH ja EMC:n osalta ruotsalainen SP, jota ei ennen tätä ollut nimetty Suomessa tutkimuslaitokseksi”, Henri Takkinen kertoo.

Tuotekehitys, lainsäädännön kehittyminen ja muuttuvat asiakasvaatimukset aiheuttavat muutoksia tuotteisiin ja tyyppihyväksyntöjä täytyy laajentaa. Linkker Oy:n hyväksyntöjen parissa on siis näköpiirissä yhteistyötä jatkossakin.

 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Henri Takkinen, henri.takkinen(at)trafi.fi