Trafi mukana Suunnannäyttäjät 2018 -kilpailussa

Tieliikenne - 29.05.2018

Suunnannäyttäjät 2018 -kilpailu etsii digitalisaation uusia suunnannäyttäjiä kolmenkymmenen kilpailussa mukana olevan projektin joukosta. Trafista on mukana kaksi hanketta: Ajokorttini ja sen uudistaminen sekä Autoilija-sovellus ja mobiiliajokortti.  Kilpailun järjestää Suomidigi, joka tukee julkisen hallinnon organisaatioiden digitalisoitumista.

Suomidigin tavoitteena on tukea julkisen hallinnon organisaatioita palvelujensa digitalisoinnissa. Suomidigin Suunnannäyttäjät-kilpailussa kiinnitetään tänä vuonna huomiota erityisesti sellaisiin digitekoihin, jotka hyödyttävät kansalaisten arkea. Lopputuloksia pitäisi myös pystyä hyödyntämään yli organisaatio- ja toimialarajojen.

Parhaan projektin arvonimestä on kilpailemassa yhteensä 30 tiimiä. Äänestys jatkuu 13.6. asti, minkä jälkeen raati valitsee viiden eniten ääniä saaneen ehdotuksen joukosta voittajan juhannukseen mennessä.

Tutustu vuoden 2018 Suunnannäyttäjät-ehdokkaisiin ja äänestä omaa suosikkiasi!

Ajokorttini ja sen uudistaminen

Trafin tavoitteena on digitalisoida suurin osa ajokortteihin liittyvistä palveluista. Kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa pari vuotta sitten ajokortin tiedot näytettiin osana Trafin sähköistä asiointiportaalia. Ensimmäinen sähköinen palvelu oli ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen. 

Viime vuonna aloitettiin ajokortin uudistamisen digitalisointi alle 45-vuotiaille, jotka eivät tarvitse uudistamisessa lääkärintodistusta. Ajokortti pitää uudistaa, kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä. Ajokortin uudistaminen koskee tällä hetkellä mm. henkilöitä, joilla on kuorma-auton tai linja-auton kuljettamiseen oikeuttava ajokortti sekä iän perusteella myös henkilöauton kuljettajia. Kaikkia ajokortin haltijoita uudistaminen koskee viimeistään vuoden 2033 alussa.

Digitalisoitu prosessi hakemuksen lähettämisestä aina kortin painamiseen toimii täysin sähköisesti, ja uudistettu ajokortti postitetaan henkilön kotiosoitteeseen. Viime vuonna alettiin kehittää myös tekstiviestipalvelua, jolla ajokortin uudistamisen tarpeesta muistutetaan niitä ajokortin haltijoita, joiden on uudistettava ajokortti lähikuukausina. Ajokortin uudistamisesta lähetetään nyt muistutusviesti Suomi.fi viestit palvelua hyödyntäen. 

Digitalisointi jatkuu edelleen tänä vuonna niin, että myös yli 45-vuotiaat, jotka tarvitsevat uudistamista varten lääkärintodistuksen, voivat tehdä uudistamishakemuksen kokonaan sähköisesti. Tätä varten Trafi on rakentamassa yhteyttä KANTA-palveluun, josta voidaan jatkossa hakea lääkärin ajoterveysarvio sähköisenä.

”Ajokorttipalveluiden uudistaminen on edellyttänyt erityisen laajaa yhteistyötä sekä Trafin sisällä että eri viranomaisten kesken. Toteutusta varten on pitänyt luoda täysin uusia toimintamalleja ja siinä on onnistuttu erittäin hyvin”, yksikönpäällikkö Simo Karppinen kehuu.

Autoilija-sovellus ja mobiiliajokortti

Autoilija on älypuhelimelle ladattava sovellus, joka sisältää mobiiliajokortin ja erilaisia ajoneuvopalveluita. 

Mobiiliajokortti on tarkoitettu käytettäväksi tavallisen ajokortin tapaan ja se sisältää pääosin samat tiedot kuin muovinen ajokortti. Testikäyttöön mobiiliajokortti julkaistiin iPhone-puhelimille joulukuussa 2017.

Ajoneuvopalvelujen liittäminen sovellukseen yhdistää kokonaisuuteen myös muita Trafin sähköisiä palveluita. Trafin tavoitteena on, että sovelluksen kautta voi tulevaisuudessa mm. tarkistaa rekisteritunnuksella ajoneuvon teknisiä tietoja, tarkastella omistuksessa tai hallinnassa olevien ajoneuvojen tietoja ja tehdä niille rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä. Digitaalisuus mahdollistaa myös sen, että käyttäjä voi vastaanottaa sovelluksen kautta erilaisia ajokorttia ja omia ajoneuvoja koskevia viestejä ja ilmoituksia.

”Autoilija-sovellus ja etenkin mobiiliajokortti toimii kansainvälisenä edelläkävijänä, sillä olemme Euroopan ensimmäisenä maana pilotoimassa digitaalista ajokorttia julkisesti. Olemme myös mukana luomassa kansainvälistä digitaalisen ajokortin standardia”, kertoo Simo Karppinen Trafista.

”Olemme tyytyväisiä siitä, että kansalaisilta, sidosryhmiltä ja erilaisilta yrityksiltä on tullut sovellukselle positiivinen vastaanotto jo pilottivaiheessa. Sovelluksen laajempaa julkaisua jo odotetaan”, Karppinen iloitsee. 

Android-puhelimille testiversio julkaistiin toukokuussa, ja julkiseen sovelluskauppaan Autoilija-sovellus tulee tämän vuoden loppupuolella, jolloin kuka tahansa voi ladata sen App Storesta tai Google Play -kaupasta.


Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Simo Karppinen, simo.karppinen(at)trafi.fi