Trafi 2015 – Liikenne, ympäristö ja yhteiskunta

Yleistä - 29.10.2015

Kari WihlmanTrafin 2015 -seminaarissa 23.10. tarkasteltiin liikennettä ja sen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa eri näkökulmista. Liikenne, ympäristö ja yhteiskunta -sidosryhmätilaisuudessa Finlandia-talolla oli paikalla noin 400 liikennealan vaikuttajaa.


Anne BernerLiikenteen markkinat ovat muutoksessa mm. digitalisaation, lisääntyvän kilpailun ja hinnoittelun kehittämisen seurauksena. Uusien kilpailijoiden tulo tiukasti säännellyille markkinoille saattaa johtaa haastaviin tilanteisiin. Säänneltyjen markkinoiden avaaminen ei ole helppoa, mutta se tulee ennen pitkää tapahtumaan kaikilla liikennesektorin osa-alueilla, sanoi Trafin pääjohtaja Kari Wihlman Trafi 2015 -tilaisuudessa.


Digitaalisuus tukee koko liikennesektorin kehittymistä ja innovoi uudenlaiseen tekemiseen sekä synnyttää uutta liiketoimintaa ja liikenteen palveluita.  Trafin rooli viranomaisena on etsiä uudenlaisia liikenteen tiedon hankintatapoja ja avata tietoa entistä laajemmin avoimeen käyttöön. Pitkällä aikavälillä digitalisaatio mahdollistaa myös liikenteen hinnoittelun
kehittämisen uudella tavalla ja osana liikenteen palveluja, Wihlman sanoi. Trafi on kiinnostunut kehittämään liikenteen hinnoittelua, sillä olemme yksi Suomen suurimmista tietoviranomaisista.


Heikki MalinenLiikenne- ja viestintäministeri Anne Berner muistutti puheenvuorossaan, että normien purku mahdollistaa kokeilujen synnyttämisen. Liikenteeseen tarvitaan uusia markkinoita ja innovaatioita, joilla tuetaan kasvua ja luodaan parempia palveluita.


Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puolestaan muistutti, että automaatio tuo lisää tehoa liikenteen valvontaan.  Myös Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen korosti automaation merkitystä logistiikkasektorilla. Posti haluaa olla digitaalisen kehityksen kärjessä, ja tästä osoituksena on ensimmäisenä Kirsi KarlamaaEuroopassa toteutettu robottikopterikokeilu pakettien kuljetuksessa taajama-alueella.


Johtaja Kirsi Karlamaa Viestintävirastosta kertoi uusista mahdollisuuksista tiedonsiirrossa, joita mm. 5G-verkko ja tiedonsiirtokaapeli Saksaan tuovat tullessaan.


Esko ValtaojaSeminaarin lopuksi professori Esko Valtaoja valotti kuulijoille, millainen menneisyys on faktojen valossa ollut ja mikä näyttää olevan kehityksen suunta. Valtaojan mukaan tulevaisuuden liikenteen luonteen määrää energia – vety ja sähkö ovat tulevaisuuden polttoaineet.

 

 

Tilaisuuden esitykset löytyvät videotallenteena verkkosivuiltamme.
Katso osallistujien kommentteja tilaisuudesta Twitterissä #trafi2015
sekä videolta:

Katso myös Trafin liikennevideot YouTubessa:

Meillä on visio vastuullisesta liikenteestä – kukaan ei kuole liikenteessä

 Missä ikinä kuljet – me huolehdimme